Tihany kardja és a balatoni vitézek

És a húsvét utáni 7. vasárnapon lőn gyönyörű balatoni hajnal, nappal és est… égszakadás, földindulás.

A pünkösdi hétvégét idén Tihanyban töltöttük, ami egy horgászember számára nem jelenthet egyet az Apátság megtekintésével. Az esti pálinkafesztiválon való részvétel már kötelezőbb és érdekesebb programnak tűnt, de a domb tetején magasodó templom mellől nyíló, csodálatos panoráma, amit a semmihez sem fogható türkiz színben pompázó Balaton vize nyújt, semmihez sem fogható. Szinte hívogat, fürdésre, horgászatra, vitorlázásra, egyszóval vízi ütközetre, csatára csábít. Az én haditervemben egy hajnali magányos és egy esti közös pergetés szerepelt, a balatoni vitézek lelkének ismerőjével, a mólók vertikális virtuózával, Steve-vel.

A hajnal nehezen indult, nagyon nehezen. Az esti pálinkafesztiválon magamhoz vett folyadék hatására, még bőven a mértékletesség elvén belül maradva is, a 4:00-ás kelést el kellett tolnom majd egy órával. Az első kiszemelt horgászhelyemen a horgászversenyre emlékeztető tömegben tett vegyülési próbálkozásomon és a felkelő nap emlékezetes látványán kívül említésre méltó esemény nem történt. Na jó, talán nem így nézett ki élőben…

A reggel 6. órája már a következő kiszemelt helyszínen talált. Sajnos a második etap se kezdődött túl jól, amint megtudtam az ott pergető srácoktól, hogy míg az előző hajnalon zabált a balin, addig ma semmit sem fognak. Az a tény sem enyhíthette túlságosan csalódottságom, hogy a hátszélnek köszönhetően messzebbre dobott kisebb wobblerekkel lehetett „csak” fogni belőlük, ugyanis egyetlen UL feliratú pirickát vittem magammal, amivel a távoli rablásokat amúgy sem tudtam volna meghorgászni. Na mindegy.

A balinokról lemondva egy univerzális fegyverrel kezdtem neki a horgászatnak. A narancsos színű kis kopyto a kristály tiszta és a zavaros vízben egyaránt adott már halat. A jó pár napja fújó déli szélnek hála, inkább utóbbi jelzővel illethető, erősen zavaros partszéli vizet kellett vallatnom. Éppen azon elmélkedtem, hogy hány horgász szerint nyújtja ebből a szögből a legszebb látványt az Apátság, amikor BUMM…

…brutális rávágást kaptam. A kapásból sejtettem, hogy egy kősüllő kívánta meg a kis gumihalamat. Őszintén bevallom, hogy így tilalom alatt is nagyon örültem neki.

Egy bizalmas üzenettel óvatosan szélnek eresztettem, de valamit zokon vehetett. Nemes rokonainak címzett üzenetem eljuttatása helyett, Ő fő védelmezőjéhez, a Nagy Balatonhoz fordult, aki mintegy figyelmeztetésként megvillantotta egyik fényesre csiszolt kardját.

 

Gondolom nem tudta kivel áll szemben. Egy emberrel, a legrosszabb, legfélelmetesebb lénnyel, akiben egy apró kardvillanás csak fokozza a harc iránti vágyat. Egy emberrel, aki már rég nem kardot, hanem hypermodern technológiával készülő fegyvereket használ.

A kis kopyto egy újabb strigulával került feljebb az univerzális jelző alá felvéset listámon. Vagy tucatszor végighúztam a gardát adó helyen a kis csalimat, de úgy tűnik e rajban élő hal, egy magányos, talán agresszív ragadozó egyedét sikerült horogvégre kapnom. Újabb kősüllő próbált sormintát alkotni, ami ha nem vesszük túl szigorúan a követelményeket és azt mondjuk, hogy a sorminta egy köves, egy kuriózum, egy köves, akkor sikerült is neki. A kis gumihal következő áldozata ugyanis egy olyan hal lett, amire egy balatoni pergetés során a legkevésbé számítottam volna, egy brutálisan tekintélyt parancsoló pocakkal rendelkező törpeharcsa.

A reggeli pergetést az elinduló köves osztag támadása miatt 8 órakor berekesztettem. Tűzszünet.

Iiindulj. A délutáni pergetés, akarom mondani ütközet a balatoni vitézek reggel elmaradt molesztálásával indult. Persze csak gumival! Na de milyen gumikkal, Steve mikro-szörnyetegeivel. Az opálos erősen mozgó víz nem tűnt éppen ideálisnak, de Steve tengernagy, jó házigazda módjára gyorsan kivarázsolt egy igazi, 20-as forma csíkos hátút.

Innentől hittem el, hogy a gumiteremtmények a lányok riogatásán kívül halfogásra is alkalmasak, izgatottam egerésztem tovább.

 

Olyannyira belejöttem a dologba, hogy 4 balatoni vitézt is sikerült raportra kirendelnem, ami pontosan eggyel több és összsúlyra körülbelül feleannyi volt, mint Steve zsákmánya. Biztosan tudta, hogy hol vannak a nagyok…

Sajnos sejtettem, hogy darabszámbeli hatalmas előnyöm nem tart ki a nap végéig, főleg, hogy úton voltunk arra a helyre, ahol Steve már tavaly is nagyon leiskolázott. De minden ezeknek a hülye gumiteremtményeknek a hibája. Míg az új helyen én az univerzalitásra törő kis kopytommal váltam nevetség tárgyává móló halainak körében, addig Steve 5 perc alatt kivarázsolt kép szép köves mellett egy bitang izmos sügeret, mivel, hát a kis zöld trutyijával. (Bocsi Steve, a fókuszpont véletlenül felcsúszott a fejedre, ezért a dagi sügered helyett Te lettél a kép főszereplője. Vagy lehet, hogy direkt, nehogymáá…)

 

Na, ekkor csatoltam fel én is újra ugyanezt a csalit, de hiába… a korábban lassan lopakodó, sötét felhők egy órával előre hozták az alkonyt, a villámlások erősen visszavetették magabiztosságunkat, a feltámadó szél és az eső pedig komfortérzetünket. Szóval Steve nagyon rossz házigazda volt, nem hagyott nyerni, de nagyon jól éreztem magam. Köszi Steve, visszamennék.

5 hozzászólás

  1. Kösz az írást! Igazán jóra sikerült! Azt hiszem én nem is írok a napról, csak linkelem a tiéd!

    Gyere! Bármikor szívesen látlak!
    harmadjára már csak sikerül egy olyan napot kifognunk, amikor nem tombol a szél, nem esik az eső, és nem villámlik úgy, hogy bevilágítja az egész égboltot!

  2. Akkor holnap gyere, mert holnap esni is, fújni is fog! 🙂
    Hangulatos balatoni írás (a szeletes képnek már nem dőlök be), nagyszerű képek. Jó a garda kontra apátság, de az utolsó a legjobb…:-)))

  3. Gratulálok vagy irigykedek.. nem is tudom. 🙂 mindkettő. Nagyon ütős kinézetű wobblereket készítesz, lenne lehetőség esetleg vételezni belőlük? Próbáltam privát elérhetőséget, de nem sikerült.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s