Létezik olcsó, vékony, erős és divatosan sárga fonott zsinór? Igen! EZ…

Érdekes dolog a marketing… manapság mindenki vékony fonottal pecázna, mert UL bothoz az illik, meg a sárga szín, természet csak a láthatóság kedvéért…

És tényleg. Valóban. Én is. Ma is vettem egy tekerccsel. Mindent meg lehet magyarázni, mindenhez lehet ideológiát gyártani, de legfőképpen mindent el lehet adni, a maga idejében és helyén. Ha nem tudnék arról, a horgásztudásom fejlődése szempontjából roppant fontos tényről, hogy létezik sárga színű fonott, vajon hiányozna? Mindegy mi a válasz, hisz tudok róla. 🙂 A fent felsorolt, többi tulajdonsággal meg eleve kár vitába szállni. Ki ne szeretne olcsón vásárolni, ki ne tekercselne vékonyabb kanócot a dobjára, ha biztosan tudná, hogy az megfelelő erősségű és kopásálló lesz? Mert nemcsak távolabb, pontosabban is lehet ám dobni a vékony fonottal. A kopásállóság már egy más kérdés (sőt bizonyított hátrány, ezért inkább ne is feszegessük. 🙂

Lehet-e ilyen zsinórt venni? Lehet. Ott van például a nanofil (sokan imádják, olyannyira, hogy mást már nem is használnak, emellett kb. ugyan ennyien gyűlölik). 5 ropis árával nem számít túl drága zsinórnak. De ott van a más kategóriában játszó sárga ET zsinór. 10-es méretben Steve nád közül röptette a csukákat vele. És végül itt van ez az EZ. A szuperolcsó, szuperzsinór. Erről a kanócról tegnapig egyáltalán nem hallottam. A neten keresgélve se találtam sokkal több infót, a hivatalos marketingszöveget leszámítva. Ja és egy vásárlói commentet miszerint ez a zsinór mindenféle csomóval szakad. Áááá, erre nem építhetek, mert ki az aki vékony fonottat csomóz. Ha valaki magára ismert, most azonnal tekerje le az orsójáról és küldje el nekem a zsinórt, azokat nem arra tervezték. 😛

Na, de térjünk vissza erre a konkrét tekercs EZ-re. Papíron, azaz a doboz alapján minden tekintetben teljesíti az általam elvárt követelményeket:

1. Vékony. (Sokkal vékonyabbnak tűnik, mint az ugyanilyen névleges átmérőjű 0,12-es fireline zsineg)

2. Fonott. (3 Dyneema szálból szőtték a pókok)

3. Erős.

4. Brutál olcsó! (Ez a legnagyobb előnye, ugyanis a vékony fonott gyorsan kopik (még a drágábbak is). Ennyi pénzért meg kopjon nyugodtan.. 🙂 )

5. És SÁRGA!!!

Látatlanban, pontosabban kizárólag a látottak alapján (és talán a Spiderwire név miatt) én most azt mondom, hogy ez a zsineg mindenképpen megér egy próbát. Ha nem szombaton az is kiderül!

Addig is, míg ki nem derül, hogy olcsó húsnak valóban híg-e a leve, olvassátok el Steve legutóbbi “vékony fonottas” kalandját: itt.

17 hozzászólás

 1. “mindenki vékony fonottal pecázna, mert UL bothoz az illik”…
  Nem! UL bothoz vékony MONOFIL illik. 🙂 Abban a pillanatban ugyanis, ahogy egy fonottal megerőszakolja az ember a 1-3 grammos könnyű botot (mert ez az ultrakönnyű kategória, nem a 10-20 gramm, ahogy sokan képzelik!), az egész felszerelés megszűnik UL-nek lenni…
  (Megj: itt nem arról van szó, hogy a mono jobb, vagy a fonott, de az UL peca lényege a finom megoldás és hogy esélyt adunk a halnak is. Egy 5 kilót bőven bíró fonott zsinórnál erről nem beszélhetünk, gondolom, ez vitán felül áll).

  • AMEN. Minden szóval egyetértek. De győzz meg erről egy nanofilmániást! 🙂

   Itt szerintem, csak az UL-L-M-XL-XXL-… kategóriadefiníciókkal van a gond. A fejekben. :|)

   Ez a zsinór egyébként egy 2.70-es 7-28-as skeletorra megy, arra minimum ilyen “erős” kell, ja és egy 4000-es Shimire! 😉

   • Attól függ kinek mi az UL?
    Nekem az UL, az a 0-3 grammos privi, amihez az életben nem használnék fonottat, nanot meg még úgysem! 😀

    Van egy 1-6 grammos magprom, na az is neccesen UL, mert többet tud a 6 grammnál, azt sem használtam még soha fonottal!

    A 2-8 grammos magpro meg már főként nem UL! 7es thrill, 5ös popper meg sem kottyan neki, na erre kerestem vékony fonottat, ami nekem a 0,06os, esetleg 0,08as kategória. Ez egy elég univerzális pálca. Általában balinozok vele wobblerekkel, de gumizni is szoktam vele nagyobb sügér, süllő, kősüllő, esetleg csuka reményében. A másik dobon itt is mono van, de bizonyos helyzetekben a fonott jobb, ilyen a nagyobb távolságra történő gumihalas peca is.

   • Te, a nanofilmániás külön kategória. Sokat horgásztam én is vele, az ördög találmánya. 🙂 Egyszerűen nem hiszem el, hogy épelméjű ember komolyan és minden megjátszás nélkül megszeresse azt a szemetet! Biztos vagyok benne, hogy minden esetben ott van mögötte a DIVAT (így, nagy betűkkel), azaz “mekkora ász vagyok, csak nanoval pörgetek, vazzeg!”. Ez kb olyan, mint az only-multi kategória.

   • Szerintem azért létezik egy nagyon szűk okos-nanohasználó-réteg is, mondjuk olyan 20-80% lehet az ésszel használó vs. divatdiktátor arány. 20% azért használ nano-t kicsi gumikhoz, mert tudja miért jó, de ismeri a hátrányait is. A maradék 80%, azért használ nano-t, mert az hallotta és olvasta, hogy brutál jó, de közben szidja, hogy miért szakadt be a 7000-es wobbler… 😉

   • Különben ebben is van valami, mert mi a sportszerűbb? Élvezkedni 10-es monofillal, reckírozva hogy a szerencsétlen hal szájában marad a csali, vagy 10-es fonottal nyomni, ami biztosan nem szakad el…. (segítek: egyik sem az, de az egyik humánusabb. 😀 )

   • “Sportszerű” meg “humánus”…ugyan! 🙂 Én szerintem nem megengedhető, hogy pergetéskor műcsalival távozzon a hal. Az Ul technika lényege nem az, hogy szándékosan minél gyengébb felszereléssel horgásszunk, hanem hogy olyan helyzeteket is meg tudjunk oldani amit máshogy nem.

 2. UL= 2 méter alatti tökmindegy dobósúlyú bot rajta egy 500-1000-s orsó nanofillal töltve fluorocarbon előkén bármilyen és bármekkora japán gumicsalival vagy ne adj isten wobblerrel 😛

 3. Én legutóbb ET POWER BRAID TEFLON SÁRGA fonottat használtam, ami olcsóbb kategóriás zsinór, és meg voltam elégedve vele. 0,10-es ha jól emlékszem 8 kilót bírt. És 150 m-es tekercs azt hiszem olyan 3000 körül volt…..
  Kíváncsi leszek a tesztre, hogy ez milyen, mert lassan nekem is kellene vennem új madzagot! 😛

 4. Nem tudom, kinek mi a baja a nanoval, bele kell kotni masfel meter fluorocarbont (Albright csomoval), a kopasnak legjobban kitett reszt es maris tokeletes. de biztos csak a divat miatt hasznalom en is. Azert megneznem, hogy 8-as nanot (a tenyleges atmeroje kb 0,12-es) milyen monofil zsinorral tudjatok leutanozni, hogy ne is nyuljon, meg erzekeny is maradjon akar kicsi gumirol, akar mini wobblerrol van szo.

  • Szia.

   “20% azért használ nano-t kicsi gumikhoz, mert tudja miért jó, de ismeri a hátrányait is.” = van aki nem divatból használja 😉

   Én is fluorokarbont szoktam kötni a 0,04-es fonottam elé (mert én is használok ám ilyesmit), mikor kis gumival pecáztam és megoldotta a kopás problémát, részben, mert az ilyen vékony zsineget a gyűrűk így is koptatják, ami az első jópár métert érinti.

   De számos eset van, amikor nem is kell leutánozni, pl. vertikál peca, amikor nem kell dobni, amikor ez a bekötés csak hátrány….

   A másik amihez muszáj saját álláspontot írnom, az a kis wobblerek. Ezeknek az apró wobblereknek a használatánál szerintem egyáltalán nem hátrány, ha nyúlik az a damil. A dobástávból adódó egy két méter minusz pedig, inkább kihívás, mert 10-ből 1 eset az amikor nem tudsz közelebb cserkelni és egy fain 16-os monoval megdobni a halacskákat:)

 5. Milyen esélyt adsz a halnak, ha egy vékony, ezáltal gyenge monofillal horgászol? És mondjuk beleszakad a hal szájába egy wobbler, körforgó, vagy akármi? Esélyt további küzdelmekre. Aki kitalálta, hogy a vékony zsinórokkal kell esélyt adni egy halnak, annak szeretnék a nyakára tekerni néhány spulnival…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s