Hokév Pajtás

Retró, magyar, “UL”, hand made, üvegbot, divat, sznobizmus, fanatizmus, horgászat

A fenti bottal sikerült meglepnem magamat húsvétra. Valószínűleg át fogom építeni a botot, mert nincs patika állapotban. Viszont erre még alszok párat, mert van egy kis dilemmám: Azzal tiszteljem meg a múltat, hogy megőrzöm egyre ritkuló darabjainak egyikét majdnem eredeti állapotában vagy azzal, hogy hasznomat lelem benne a mindennapi használatra való átalakítással?

Érv itt és ellenérvek itt és itt.

A bot mért adatai egyébként az ellenérveket (amik egyben érvek az átépítés mellett) erősítik tovább:

Hossz: 162 cm

Súly (eredeti alkatrészekkel): ~120 g

A bot állapotát is lefotóztam:

1. Repedezett végdugó, kissé máló parafa.

2. Kiváló állapotú az orsótartó, de érzésre már egyáltalán nincs rögzítve a blankon. (Talán egészben le lehet szedni, így valakinek még alkatrészként szolgálhat. Persze csak, ha az átépítés mellett döntök.)

3. A felső parafa meglepően jó állapotú.

4. A horogbeakasztó fül kicsit rozsdás és a rögzítése se túl szép (ez utóbbinál nem a menetek szorosságára gondolok, hanem a műgyanta hiányára).

5. A címke se kopott még le.

6. Hatalmas bélésmentes keverőgyűrű. A gyűrűk kötésiről az én szememnek hiányzik az esztétikus műgyantázás (ami talán még további védelmet is nyújt a cérnának).

7. A fém csatlakozás kiváló! Teljesen kotyogásmentes, bár nem tart olyan szorosan, mint egy stucnis csatlakozás. Félek, hogy pergetésnél ez nem akkora előny.

8. A spiccgyűrű szerintem már nem eredeti. (Legalább is a testvérmodell Hokév Junior II. gyári spiccgyűrűjét nézve erre a következtetésre jutottam.)

…Szándékosan hagytam a végére a dilemmám eredetét, a fejemben kavargó néhány, kevésbé összeszedett gondolatot:

Pár éve újra “divat” lett üvegbottal horgászni, kár lenne tagadni. Ez a trend most éri el a csúcsát,  amivel párhuzamosan egyre többen vannak azok is, akik ezt színtiszta sznobizmusnak hiszik. Szóval, ha te is pusztán divatnak hiszed az üvegbotos pergetést, Most gondold végig, hogy van-e a következő dolgok közül bármelyik a birtokodban: feeder, lebegő-oldódó-pellet, thrill, nanofil, sárga fonott, multi, drop-shot, awaruna, crazy fish, lipless wobbler, és a legjobbat a végére hagytam: UL pergetőbot… Le merem fogadni, hogy van.

Hogy hova akarok kilyukadni? Talán nem tudom. Mentegetőzök? Lehet. De a divatot amúgy sem kell és nem is lehet megmagyarázni. Mindenki azzal horgászik, amihez hozzá tud jutni, amire futja vagy aminek a létezéséről egyáltalán van információja. Azzal és azért, amivel és amiért akar.

 • Sokan gyűjtenek retró horgászfelszerelést és sokan közülük használják is őket. Vagy azért mert tisztelik a múltat, vagy a régi technológiát, vagy egyéb ok miatt, mindegy, akkor is tiszteletet érdemlő magatartás megőrizni a múltat.
 • Sokan szeretnek magyar termékekkel horgászni. Érthető.
 • “UL”. Nehéz téma. Mindenki vágyik valamilyen szinten az élményre, kis halat kis bottal élvezetesebb fárasztani ez tény. Ha csak kis hal van a vizeinkben, akkor kis bot kell. Ki vagyok én, hogy ezt megkérdőjelezzem.
 • Hand made. Nem magyarázom, elfogult vagyok. 😉
 • Üvegbot. Mindenkinek ajánlok egy rövid anyagtudomány továbbképzést a rugalmasság témakörében.
 • Divat. Ki az aki még sose nézett bele a tükörbe egy reményteli románc előtt?
 • Sznobizmus. Ki az aki még sosem mutatta meg senkinek egyik zsákmányáról készített képét se, vagy sosem osztotta meg senkivel legszebb fogásának történetét?
 • Fanatizmus. Ez maga a horgászat…

12 hozzászólás

  • Egy, vagy kettő réteg akril lakkal fújtam le, ez a lakk megfelelően rugalmas, és jól tapad. A cérnákat pedig vízálló modell lakkal kentem be, régen nem műgyantázták, csak lakkozták. Akár használatra is alkalma így a bot.

   • Színtelen matt akril lakk, ez visszaadja a régi színeit, az üveget megtisztítottam, mosószeres, szappanos rongyal, és lakkoztam, a nádról meg szikével eltávolítottam a régi lakkréteget, ez pepecselős meló volt, aztán megcsiszoltam, és végül lakkoztam.

 1. szia!
  Ne dillemmázz! Én felújittattam 2db hokév botot, igaz ennél naggyobbak… de megérte!
  hiába vannak meg a csúcsszuper, ultra modern botjaim, én a két hokév botot használom leginkább, és nem csalódtam. max pozitivan… 😀
  6-8 kilós potykákat simán kiszedem velük, de még bírna nagyobbat is csak sajnos eddig ez volt a max…
  ha gondolod küldök képet a botokról!
  06205044655
  ezen csörgess meg.

 2. Nagyon tetszik a honlap. Most szereztem én is egy ilyen kis “Pajtást” (B), de a fém hüvelycsatlakozás (az alsó bot-tagon) el van törve. Valahonnan tudnék ide alkatrészt szerezni?

 3. Nekem 1db, 1,80-as Germina, 1db 1,90-es Germina, 2db Hokév Tisza 2,20-as, 1db 2,40-es Universal, 1db Germina 2,20-as, 1db 2,40-es nem tudom milyen márkájú, de Hokév 2 részes tömör üvegbotom van. Minden botot újra gyűrűztettem, felújítottam. Nagyon szeretek velük horgászni, mert jók! Minden terhelést kibír. Inkább a damil szakad, mint a bot törik!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s