Egy elcsípett levél(kritika)

Egy lelkes, fiatal fotóriporternek sikerült lencsevégre kapnia, a borítékba csúsztatás előtt e levél-kritikát, ami önmagában nem lenne nagy dolog, de tudván, hogy mindenki Béla bácsija írta…

Kedves fiam, kedvenc tanítványom, Dezső!

Régóta nem hallattam magamról. Ballagásodkor már sejtettem, mit sejtettem, tudtam, hogy ez az utolsó nyaram az oskola élén. A rivális tanintézetek vezetői nem nézték jó szemmel, hogy felismertem és támogattam tehetséged. Mint igazgató, nem kivételezhetek senkivel – mondták, majd nyugdíjba vonulásra kényszerítettek. Szomorúan egyhangú napjaimnak a minap közzétett versed vetett véget. Engedd meg, hogy cserébe szigorú és elismerő kritikát fogalmazzak hozzád.

Sokszor 6 szótagod elsőre mesterkélt, másodjára magával ragad, harmadjára viszont megértem mesterien megmunkált mivoltát. Bravo, rögtön, így, előre! Költővé válásod fontos állomása ez!

A kezdő ás befejező versszak záró szavainak keretté válását nem könnyű észrevenni, még úgy sem, hogy a 9. verszakban visszautalsz az első gondolatra. Mondom, ezek a szándékos szóismétlések elsőre erősnek tűntek. De nem azok, csak nem láttam a fától az erdőt, ha élhetek eme elcsépelt mondással. 

Balin, Balázs, Balu – csupa B betűs nevek, melyek büszkévé tesznek engem, mint Bélát. És akkor ott van minden pedagógus legrettegettebb fegyverének megelevenítése “ott repül egy káró”. Bravo, nagyon nagy B-vel!!

És ha már a nagy betűknél tartunk, Kazinczy irigykedve olvasná következő versszakod. SR helyett eser, ecsém ez pazar, vagy nem így mondjátok Ti fiatal legények, akartam volt mondani csávók?!

Kiemelhetnék még megannyi dolgot, beszélhetnék a rímekről, de felesleges, mert gyanítom, hogy pár évtized múlva érettségi tételként a jövő tehetségei elemzik majd tovább műved. 

Isten áldotta tehetség vagy fiam, Gergyeberettye büszkesége, de írjál gyakrabban, mert a pajkaszegi nyugdíjas römi-klub pálinkaestjei egyre unalmasabbá válnak!

Remegő kézzel, de büszkeséggel üdvözöl,

Béla bá

Nyugdíjas pedagógus

——————————-

Végezetül álljon itt a mű, Szittyó Dezső, a Csurka István Költészeti Szakközépiskola jeles tanulójának rigmusa. Elég jól sikerült ahhoz, hogy csupán kommentként kallódjon a haladó szellemű horgászirodalom mezsgyéjén.

Csorgott le a csónak
sebes vizű Dráván,
hőseink a folyón
nem maradtak árván.

Domolykó és balin
lepte meg a fiút,
üvöltött is nagyot,
inkát is meg sziút.

Balin balin után,
kövespart meg sáros,
lebeg a lobogó,
persze Árpád-sávos.

Akadóhoz értek,
partja merő retek,
Panyi dob egy nagyot:
“Ez amit szeretek!”

Kapása van rögtön,
be is vág a csávó,
nem akad a hala,
ott repül egy káró.

Most Balázs is lendít,
pont be az öbölbe,
eser rapalája
a fenékre tör le.

Jókora rávágás,
nyeli bőszen ott lenn,
ül is a bevágás,
Csipesz összerezzen.

Tombol a hal ott lenn
három méter mélyen,
Balu csak felhúzza,
jajkiáltás reppen.

“Nézd, má’, első süllőm
itt a drága Dráván!”
Csak a partszél maradt
süllő nélkül árván.

Kiemeli, remeg
mindkét lába s keze,
csak az Isten tudja,
hol jár most az esze.

Gratulálnak rögtön
a régi barátok,
a hal fekszik némán,
szájában az átok…

Szittyó Dezsőke (Gergyeberettye, 2017.05.15)

2 hozzászólás

 1. Drága Béla bácsi,
  jajkiáltás tolul az ajkamra, ha eszembe jut, mit tett magával a liberális értelmiség, mikor elűzte szeretett iskolája éléről. Az élet kegyetlen, ahogy a Költő (én) is írja:

  Az Élet csak egy buborék,
  elpattanni nem rest
  egy est.

  Szavai meghatottak, hiszen a pajkaszegi Retek Márton általános iskola alsó tagozatában még Béla bácsi verte konok kis fejembe az első rímeket. Emlékszik még a kis Gúnár Palira? Úgy hányta a rímeket, ahogy ma hányja a sódert, mert elfelejtette, mire magasztalta fel a Sors: a versírásra! Én maradtam, Béla bácsi segítségével bejutottam a Csurka középiskolába. Köszönöm, köszönöm, Drága Mesterem!

  Szittyó Dezsőke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s