Lakkok és műgyanták wobblerkészítéshez

Régóta írom a cikk vázlatát, de sose lesz kész… ezért elhatároztam, hogy ez a bejegyzés más lesz. Írjuk meg közösen! Pontosabban szedjük össze közösen az eddigi tapasztalatainkat és tegyük egyetlen könnyen elérhető helyre, egy bejegyzésbe. Lehet, hogy nem fog működni… akkor majd ráfogom, hogy egy balul sikerült kísérlet. Ha igen, akkor meg segítség, a kezdő wobbler faragóknak biztosan!

Updated: 2018.12.12 (szakmai tartalom első körben kevés lesz benne, de témaindítónak talán éppen elég)

Devcon 2 Ton 30 Minute Epoxy

A legjobb műgyanta, amit valaha próbáltam. Kezdő csalikészítőknek, csak ezt ajánlom, elsősorban könnyű kezelhetősége miatt. A kis kiszerelés gyártási minősége szélsőséges, ezért érdemes a 250 ml-es verzió tengeren túli beszerzésén gondolkodni. Külső bevonatnak ajánlom, kisebb és közepes csalikra. Nagyobb jerkekhez, a kristályosodás közbeni zsugorodása és ridegsége miatt nem a legtökéletesebb választás, de saját célra simán megteszi.

Uverapid 20 Epoxy

Sokáig a legismertebb “wobbler-gyanta” volt, de gyártási minősége eléggé leromlott az utóbbi években, ráadásul hajlamos a sárgulásra is. Sokkal érzékenyebb a keverési arányok helyes betartására, ha ennél a folyamatnál nem vagyunk elég körültekintőek, könnyedén maradhatnak ragacsos foltok a csali bevonásakor. Mindettől függetlenül a drótozás beragasztására mind a mai napig ezt használom, 2 okból:

  • olcsóbb, mint a Devcon
  • sokkal rugalmasabb gyantát kapunk megszilárdulás után –> ez nagyon jól jön a kitéphetetlen drótozáshoz

epokitt

Ki ne ismerné, ezt a remek kétkomponensű műgyanta alapú, repedéskitöltő, hibajavító, univerzális ragasztót. Az ólmozás furatainak, a drótozás bevágásának, vagy simán csak a hibák eltüntetésére használható. Könnyen csiszolható anyag, viszont lakkal avgy műgyantával való bevonása előtt nagyon fontos kivárni a végleges kiszáradását, megkeményedését.

Akryl lakk spray-k

Külön nem emelnék ki márkákat, szinte mind megfelel a célnak. Impregnálásra használtam anno, 5-6 vagy még több nagyon vékony rétegben. Az átfújás előtt minden esetben meg kell csiszolni az előző lakkréteget, és ilyenkor érdemes még várni egy kicsit a “bennmaradt” oldószer elpárolgására. Nagyon könnyen kezelhető, nem koszol, de cserébe rendkívül környezetszennyező.

trinát lakk / csónaklakk

Fafelületek kezelésére talán ez a legelterjedtebb lakktípus, a csónaklakk után (ez utóbbi, már nincs itthon, ezért nem is tudtam befotózni). Nagyon könnyen sárgulnak, így maximum impregnálásra ajánlom, azt is hígítva. Ami vonzó lehet benne a kezdő wobblerkészítők számára, hogy mártva könnyű vele dolgozni.

trinát mestertapasz

Hogy is mondjam: ugyan arra való, mint az epokitt, csak ez egy 1 komponensű oldószeres cucc. Biztosra veszem, hogy mindenkinek megfordul a fejében a használata, de ha rám hallgattok: inkább beltéri fa ajtót javítotok vele, mint wobblert. 😉

HOLTZ color mix hibajavító festék

Talán nem is tartozik ide, mert ez inkább, már festéknek minősül, de pöttyök és csíkok festésére többen is alkalmazzák. A fóliázás során a csali hasán és hátán keletkező egyenetlenség elfedésére alkalmas lehet. Én inkább csak az autóim kavicsfelverődéseit ápolom velük. 😀

körömlakk

Ez az a lakktípus, ami minden háztartásban van. Sok-sok első próbálkozásos wobblert láttam már ezzel az anyaggal készülni. A célnak éppenséggel megfelel, de nehéz vele szépen dolgozni. Próbálkozni azért lehet vele.

sdr

CAB lakk

High end. 😉 A hagyományos lakkokhoz képest elképesztően gyorsan száradó és iszonyatosan agresszív oldószeres lakk. Kimondottan műcsalik bevonására tervezték a skandinávok. Én személy szerint impregnálásra használom csak, külső bevonatként a műgyantában hiszek. Brutál keményre köt. 2 fő hátrányát szem előtt tartva érdemes kipróbálni:

  • drága, nagyon drága
  • elég sok fajta festéket megmar, aki használja külső bevonatként, segítsen majd ide felsorolni 😉

 

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s