Twitchelésre fel

Már egy jó ideje kacérkodom a twitch csalikkal, és a twitchelős technikával, de egészen idén tavaszig valahogy nem hozta meg azt a sikert amit vártam. Fogtam velük azért egy-két balint és sügeret, de látszólag minden más csali jobban adta a halat. Az áttörést Mads Grossel Perch Challenges videója hozta el.

A hatodik perc elején látható, hogy Twitchel a nagyfőnök

Ami szemet szúrt a videón, hogy rángatás közben nem tekeri az orsót. Elkezdtem jobban utánna nézni és több videóban is külön kiemelik, hogy nem szabad a rántások közben beletekerni az orsóba. Eddig én erre sose figyeltem. Ez lett volna a gond? Azthiszem igen.

Be is táraztam a Savage Gear Gravity Twitchekből, a 6,7 centiset balinra, sügérre, a kilencest pedig elsősorban csukára. Már csak ki kellett várni, hogy április elsején gyakorlatba is kipróbálhassam az elméletben megszerzett tudást.

Sporting Goods Savage Gear Gravity Twitch SR 6,7cm 8,3cm 9,5cm SP Suspender  Twitchbait Wobbler qenash
Savage Gear Gravity Twitch

El is jött végre a nagy nap és egy festői bányatóra mentünk el hárman horgászni. Én egyből a blue chrome színű wobblert akasztottam kapocsba és már dobtam is az elsőt. Nagyon bíztunk benne, hogy ma jól összecsukázzuk magunkat. Hát nem így lett. Az első probléma az volt, hogy a 274 cm hosszú Sg4 Shorgame botom vittem magammal és ez nem volt életem legjobb döntése. Gondolnom kellett volna rá, hogy ehhez valami jó rövid bot passzolna igazán, de ez valahogy eszembe se jutott. Ez az apró kellemetlenség, hogy öt perc után már elfáradt a karom, nem tántoríthatott el a célomtól, hogy én ma Twitchelve fogok csukát. A wobbler nagyon tetszett egyébként tényleg sokkal szebben cikázott a vízben, ha nem tekertem rá az orsóra a rántások közben. Nagyjából két-két és fél méter mélyre ment, ha a spiccet a vízhez közel tartottam. Ennek külön örültem, mert így a mélyebb részeken is a hínár fölött tudtam elhúzni a csalit. A fél napos horgászat nagy része, már elment és egyenlőre megúsztuk kapás nélkül, hiába dobáltunk hárman rendületlenül a jobbnál jobbnak vélt helyeken. Aztán az egyik öböl sarkánál, a nád szelétől indított Gravityt valami elkapta. Nem volt az a határozott kapás, de valahogy ösztönösen éreztem, hogy ez most nem a hínár és bevágtam neki. Rövid, de izgalmas fárasztás vette kezdetét. Egészem vékonyan akadt a hátsó hármashorog egyik szára. Épphogy csak rácsípett a csalira, de végül csak a szákba került a szezon első csukája.

Gyönyörű mintázatú csuka. Legszebb krokijaim egyike az biztos.

Nagyon örültem, hogy rögtön egy ilyen szépséggel sikerült felavatnom az új wobblert. Egy hal ugyan még nem sokat jelent, de nagyon bizakodóan álltam a továbbiakban a módszerhez. A következő halig várnom kellett még, ugyanis a tavaszi csukaszezon többi része keservesen gyengére sikerült. A május pedig annyira szeles volt, hogy alig lehetett kijutni csónakkal, és a balinok is szinte teljesen eltűntek a pályáinkról.

Aztán egy júniusi hajnalon végre rabló balinokkal hozott össze a sors. Dobtam nekik már mindent is, de semminek se akartak odaverni. Meg is lepett, hogy ennyire finnyásak így kora reggel. Aztán a dobozomból előkerült a kis Ayu színű Grayity Twitch. Na lássuk, hátha ez.

Sajnos addigra igen csak alábbhagytak a rablások, azért még adtam nekik pár dobást. Az első őn a megállított csalit szedte le, szemből. Épphogy a wobbler vége kilógott a szájából.

A horgok szinte nem is akadtak.
Darabosabb jószág volt

Erről a helyről már több kapásom nem volt, de rablást se láttam többet. Sose tudom meg, hogy mennyit foghattam volna ha hamarabb felteszem. Na mindegy ilyen ez a sport.

Nem sokkal később láttam egy nádasnál egy-két rablást. Megint rápróbáltam először felszínivel, de csak egy nem túl lelkes akcióig jutottam. Mintha nem is igazán akarta volna elkapni a csalit. Visszatettem hát a Gravity Twitchet és nem is kellett sokáig várnom az első halra. Vízbeérés után felrobbant a víztükör és egy újabb balint emelhettem be a csónakba.

A küszök réme.

Fotó után szépen elúszott, és már dobtam is következőt. Félúton járhatott a wobi amikor lebombázta egy újabb termetes balin. Két dobásból két hal elég jónak számít azt hiszem.

ragadozó Tipikus ezüstszínű balatoni őn

Sokkal több hal nem hiszem, hogy volt a spoton, mert nem láttam rablást és kapásom se volt több. Agyalós kis peca volt, de azt hiszem sikerült megfejteni a végére. Remélem hamarosan újra bevethetem a Gravity Twitcheket.

Érdemes kipróbálni ezt a technikát annak aki még nem tette meg, mert nem csak eredményes, de a kapások is nagyon élvezetesek. Egy videót beillesztek még ide a végére az utolsó két balinról.

“Tóth Bendegúz Márton”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s